Ev izolasyonu, hastalık endişesi, aşırı tedbir, güvensizlik, stres ve kaygı. Küresel salgın gibi koronavirüs fobisi de hızla yayılıyor. Peki endişeli ruh halinin akıl ve beden sağlığını derinden etkileyebileceği bu süreçten en az zararla çıkmak için ne yapmalı, nasıl önlem almalıyız. Uzmanlar “Paniklemeyin, kaliteli zaman geçirin, aşırıya kaçmayın” diyor.
Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Burcu Kök Kendirlioğlu: Evde izole hayat sürerken dahi günlük rutin devam etmeli. Evde çalışanlar, çalışma saatlerini işe gidiyormuş gibi planlayabilir. Sürekli evde kalmak uyku saatlerinin kaymasına neden olabilir. Bunu engellemek için daha önceki yatış ve kalkış saatlerinizi uygulayın. Yemek rutininizi değiştirmeyin. Bu süreci kendinizi geliştirmek ve kendinize yatırım yapmak için bir fırsat olarak görmelisiniz. Alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durun. Telefon ya da görüntülü konuşmayla arkadaşınız ya da aile üyenizle sık sık iletişime geçin. Sadece virüs ya da salgınla ilgili konuşmayın. Neler yaptığınızı, gelecekle ilgili olumlu planlarınızı anlatın.
Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Özge Yılmaz: Virüsle savaş sırasında bağışıklık sisteminin güçlü olması önemli. Susamasanız bile gün içinde en az iki litre su içtiğinizden emin olun. Tam tahılları tüketmeyi ihmal etmeyin. Yoğurt, kefir, lahana turşusu tüketin. Haftada en az üç kez kuru baklagillere, en az iki kez Omega-3 bakımından zengin balıklara yer verin. Badem, yerfıstığı, ay çekirdeği, fındık gibi yağlı tohumlar bağışıklık sistemini destekleyen E vitaminlerine ağırlık verin.
Acıbadem Maslak Has-tanesi Uzman psikolog Simru Kavak: Koronafobi ‘tedbirli olmak’ ile ‘hayatını kontrolsüzce kısıtlamak’ arasındaki sınırları kaybeden kişide psikolojik sorunlara yol açıp, hayatında kalıcı izler bırakabilir. Haber kaynağı, korku kaynağı olmasın. En hızlı yayılan virüs, paniktir. Sizi paniğe sevk eden konuşmalardan uzak kalmaya gayret edin.
HER DIŞARI ÇIKILDIĞINDA KIYAFET TEMİZLEMEK GEREKSİZ
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap koronavirüse karşı korunmada doğru bilinen yanlışları sıraladı.
* Ek bir destek ürünü hastalıktan korunmak için fayda sağlamamaktadır. Sadece vitamin eksikliği olanlar takviye almalı.
* Meyve ve sebzeleri kabukları ile yemek riski artırmıyor. Meyveler yıkanarak kabukları ile tüketilebilir.
* Dışarı çıkıldıktan sonra kıyafet dezenfeksiyonu uygulamasının engelleyici ve rasyonel bir yanı yok. Her zamanki gibi kirlendiğinde yıkanmalı.
Kaynak : https://www.sabah.com.tr/saglik/2020/03/21/panik-yapma-kaliteli-zaman-gecir